Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Vraag: Hoe moeten partners bij elkaar passen?

Het zou wel eens zo kunnen zijn dat vrij veel mensen een partner kiezen op totaal verkeerde gronden. Jonge mensen schijnen er in hun onervarenheid en idealisme (soms?) zo maar van uit te gaan dat als we trouwen en samen gaan wonen dat het perspectief dan zou moeten zijn, samen gelukkig worden en leuke dingen doen. In de praktijk blijkt daar echter niet zo veel van. Ik denk dat de eisen die aan het leven gesteld worden wel eens heel wat uitdagender zouden kunnen zijn..

Antwoord: Elkaar aanvullen?

Voordat ik hier op in ga, zo maar wat dingen die me zijn opgevallen:

  • Mensen die “alles mee hebben” ontwikkelen zich veel te vaak tot arrogante gehaktballen. Ze ontwikkelen geen karakter en denken dat alles komt aanwaaien. Ze hebben overal een mening over.
  • Als je in de problemen zit dan word er nogal eens gedacht dat het aan jezelf licht. Ik heb het vermoedden dat veel mensen de realiteit op deze manier op een afstand houden.
  • Ondanks de denigrerende manier waarop veel jongeren over de oudere generatie denkt belande alle generaties steeds opnieuw toch grotendeels in diezelfde sleur, en ik heb het vermoedden dat diegene die in hun jeugd het meeste kritiek hadden op hun ouders, zichzelf het hardste teleurstellen.
  • Heel veel mensen krijgen toch te maken met serieuze tegenslag. (Ieder huisje zijn kruisje.)
  • Ieder krijgt in zijn leven met de kwetsbaarheid van het leven, met ziekte, falen en de dood te maken. Hele generaties vallen weg gedurende je leven.

Een vraag

Misschien is het toch veel meer de bedoeling om in dit leven een weg van uitdagingen te gaan, levenslessen te leren en karakter te vormen. Misschien is dit leven helemaal geen pretpark waar je zo veel mogelijk lol moet maken? Als dat zo is dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat dit een drastische impact heeft op de manier hoe man en vrouw naar elkaar zouden moeten kijken en wat je in de ander hoopt te vinden.

Het idealistische wereldbeeld

Met een idealistisch beeld van de toekomst richt je jezelf vooral op een partner die je aantrekkelijk vind, die ervoor zorgt dat je jezelf goed voelt en waar je dingen gemeenschappelijk mee hebt. Je hoort in die context ook we eens mensen klagen “We hebben niets gemeenschappelijk”. Vaak word er dan gedoeld op hobby's en interesses t.a.v. de vrijetijdsbesteding.

Een wereld van beproevingen

Als je er meer van uit gaat dat het leven een uitdaging is, dat je samen door zware tijden heen zult moeten gaan en dat er tijden zijn waar je zwaar op de ander zult moeten kunnen leunen. Dan is het vooral interessant als je partner sterk is en je kan helpen. Dat je elkaar kunt aanvullen, dat de ander sterk is in dingen waar jij zwakker bent. Als je zo tegen het leven aan kijk dan is dat ontbreken van gemeenschappelijke hobby's ineens veel minder een probleem.

Bij vrouwen betekend sterk overigens niet noodzakelijk “het type heftruck chauffeur”. Het gaat er meer om dat je geestelijk gezond bent en een sterk karakter hebt. Een kleine tengere vrouw men een sterk karakter zal al heel snel een zeer waardevolle partner blijken te zijn.

Wat wel gemeenschappelijk?

Hoef je dan helemaal niets gemeenschappelijk te hebben?

Ja, wel degelijk, vooral op het gebied van geloof en normbesef, op het gebied van levens principes moet je wel degelijk op ongeveer dezelfde lijn zitten. Als de man het op zedelijk gebied allemaal niet zo nauw neemt en de vrouw leeft op dat gebied strikt volgens volgens normen van dienstbaarheid en trouw, dan mag je verwachten zij dat ook van hem verwacht en dat ze wat dat betreft op ramkoers zitten. Dit soort dingen stel je niet zo maar even bij en problemen zijn in dergelijke gevallen zo goed als zeker.
Home pag.