Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Vraag: Wat is geluk en Hoe word ik gelukkig?

Uiteindelijk wil ieder mens gelukkig zijn, maar wat is dat eigenlijk, geluk? Is het wel te omschrijven? En als het een duidelijk beschrijfbaar begrip is, hoe word ik dan gelukkig? Hoe vind ik het geluk?

Antwoord: Ga op zoek naar je maker en vraag het hem

Geluk is, daar zijn, en dat doen waarvoor je gemaakt bent. Zijn en doen in overeenstemming met het doel van je leven. Zo veel mensen zijn op zoek naar de rede van hun bestaan. Ze zoeken (soms wanhopig) naar het doel van hun leven. Als je het zo zegt lijkt zo'n open deur:

  1. Ga op zoek naar je schepper,
  2. vraag Hem waarvoor je bent gemaakt
  3. en volg vervolgens zijn aanwijzingen en je zal het geluk vinden.

1) Voor mensen die in Christus geloven zal deze korte inleiding mogelijk al wel iets aanraken. De eerste hindernis die je moet nemen voor echt geluk, is ontdekken dat er een God is. ontdekken dat hij je gemaakt heeft met een doel en gemaakt heeft met liefde. Het geeft je heel veel rust en vrijheid om dit te weten. Het zoeken naar het doel in je leven word ineens veel minder een hopeloze en onwaarschijnlijke missie als je weet dat hier hier niet toevallig bent.

2) Vervolgens moet je op zoek gaan naar Zijn doel voor jou leven. Hij is je schepper, als je hem volgt dan zul je dus “het” doel van jou leven vinden. Je zult dat vinden waar zovelen naar op zoek zijn en nooit vinden omdat ze niet weten waar ze het zoeken moeten. Laat die drie punten in de eerste alinea nog eens op je inwerken... In tegenstelling daarmee: Je word ongelukkig als je dingen moet doen die je niet kunt, iets wat niet bij je past en dingen doet die slecht zijn. Jou maker volgen betekend naar hem op zoek gaan, ontdekken wie hij is en wat hij tegen je zeggen wil. Het lezen van zijn geschreven woord en het luisteren naar zijn aanwijzingen. Ontdekken dat zijn fluisteringen overeenstemmen met zijn woord en ondervinden dat het soms lastig is, of minstens even wennen is, om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. Misschien heb je al gemerkt dat iets waar je voldoening in vind, vaak te maken heeft met waar je goed in bent. Ik hoop dat je zult ontdekken dat Gods plan aansluit op wie je bent, de planner en de maker zijn dezelfde, het is dus niet meer dan vanzelfsprekend dat zal blijken dat het doel van je leven, en wie je bent, de dingen waar je goed in bent, op elkaar aansluiten en dat je daar voldoening in vind.

3) Ook is het nodig onderscheid te ontwikkelen: Wat zijn dwalingen, wat is nep, en wat is echt. Wat is geluk en wat is een substitutie? Wanneer voel je als kind de zachte liefdevolle moederborst en wanneer duwen ze je een rubberen fopspeen in je mond? Er zijn heel veel van die fopspenen: geld, macht, invloed, eet-gelagen, zuip-partijen, woorden als stoer, cool, soap op tv, feelgood verhalen enzovoort. Het word je voorgehouden en het lijkt heel wat, maar uiteindelijk zijn het fopspenen met een vieze rubber smaak. Met sommige verdoe je gewoon je tijd en dat is al erg genoeg, maar sommige fopspenen zijn ronduit giftig en ze ruïneren je god gegeven leven.

Geluk heeft dus te maken met het vinden van het doel voor je leven. Met het op de voor jou bestemde plaats komen.

Nu hoor je mij niet zeggen dat mensen die God niet kennen per definitie ongelukkig zijn, er zijn best veel mensen die niet geloven en toch, zo te zien, aardig hun plaats gevonden hebben.

4) Het heeft ook te maken met het leven volgens de leef-regels die je door de schepper gegeven zijn. Een van die leef regels, de belangrijkste, is: Heb elkaar lief. Door te ontdekken en toe te laten dat je liefde nodig hebt ontstaat er een behoefte. Door te ontdekken dat je liefde kunt geven zonder iets kwijt te raken, door te ontdekken dat liefde geven veroorzaakt dat anderen ook liefde gaan geven, ga je dit doen en kom je langzaam, ongemerkt in een meer liefdevolle omgeving.

Liefde is echter een van de meest misbruikte uitdrukkingen. Liefde is genegenheid zonder eigenbelang. De stinkende rubberen fopspeen hiervoor is seksuele lust. Liefde richt zich op de ander en bouwt op, lust richt zich op je eigen nood en is destructief. Liefde en lust zijn dus elkaars tegenpolen. Die uitdrukking liefde word op all denkbare manieren misbruikt en verkracht tot op het punt dat jonge mensen hun referentiekader voor de liefde kwijtraken. (Zie ook Seksverslaving) Een zo belangrijk onderwerp is voor velen onbekend en ongezien. Als geluk af hangt van je vermogen om lief te hebben, en dat is het, en je kent de betekenis niet van dit woord, dan word geluk een onbereikbaar ideaal. Met name over de liefde zijn heel veel aanwijzingen te vinden in de bijbel.

Accepteer jezelf

Het is zo goed als onmogelijk om gelukkig te worden als je jezelf niet kunt accepteren zoals je bent. Jij bent een schepping van God en het accepteren van die schepping, het accepteren van jezelf is de basis voor je bestaan.

Ik heb wel eens een meisje met autisme gezien die de volgende tekst op haar borst (in haar decolleté) getatoeëerd heeft:

There is nothing wrong with me, this is how I'm supposed to be.

(Dit is zoals ik moet zijn, er is niets mis met me)

Nu valt er wel wat te zeggen over een tatoeage, maar daar gaat het me nu niet om. Probeer je eens voor te stellen waarom iemand zoiets doet. Als je jezelf afwijst, wijs je het werk van God af en is er dan geen basis voor geluk en relaties met andere mensen. Door zo expliciet uit te spreken dat ze zichzelf accepteert (ondanks afwijzing door anderen en ondanks de worsteling met zichzelf) komt er voor haar ruimte voor geluk, en ik merkte dit bij haar.

Dit accepteren van jezelf staat los van de ontwikkelingen waar je in zit. Een mens is altijd een werk in ontwikkeling. Het jezelf accepteren is niet hetzelfde als geen rekening houden met een ander.Lectuur verwijzingen

Geïnspireerd op, of aanbevolen lectuur:

Titel


Schrijver


Pag.


ISBN


Als jij en ik wij worden Hans Groeneboer 174 90 76193 11 8

Home pag.