Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Vraag: Wat is gebed?

Wat is gebed in de christelijke context? Wat doet een christen als hij bidt?

Antwoord: Praten met de vader

Strikt genomen zijn er twee interpretaties van het woord gebed, de eerste is praten met God, de tweede is vragen aan God. Zelf maak ik dit onderscheid niet zo en hanteer ik alleen de eerste betekenis.

Als je dit gezegd hebt dan is een voor de hand liggende vraag: Hoe spreekt God? Dit word in een aparte pagina toegelicht.

En wat zeg je dan zoal tegen God? Eigenlijk kun je alles met hem bespreken. Hij is net als jou aardse vader zou moeten zijn, geïnteresseerd in alles wat jij belangrijk vind. Je kunt hem danken voor de dingen die hij je gegeven heeft. (alles wat je hebt) Je kunt hem vragen wat je nodig hebt en dingen die je weten wil.

Als je met Hem praat, dan is het wel goed om te weten tegen wie je spreekt. Tegen een dieren liefhebber ga je niet uitgebreid zitten vertellen hoe je gisteren een pad opgeblazen hebt, hij zal daar waarschijnlijk niet om kunnen lachen. Iets dergelijks geld ook voor God. Als je jezelf realiseert dat hij andere mensen ook als zijn kinderen ziet, dan kun je begrijpen dat hij het niet leuk vind als je op hen gaat zitten afgeven. Net als je aardse vader, die een beetje misselijk word als je te vaak je broer bij hem zwart maakt.

Praten met god is wederzijdse interesse. Je kunt jouw noden bij hem brengen, maar ben jij wel geïnteresseerd in wat hij wil zeggen? Onderzoek je Zijn woord om te zien wat hij over zichzelf zegt? Wil je Hem leren kennen en ben je echt op zoek naar Hem? Of gaat het je er alleen om om je problemen bij Hem te droppen en wil je niet horen wat Zijn adviezen aan jou zijn?


Home pag.