Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Verdieping: Bewijzen voor de aanwezigheid van een geestelijke wereld

Voor zover ik weet zijn er geen wetenschappelijke bewijzen voor een geestelijke wereld. Zoals in "Wat is geloof" is beschreven, behandelt de wetenschap het waarneembare, terwijl het geestelijke, het niet (direct) waarneembare bevat. Deze twee hebben wel een heel duidelijke interactie, maar als je jezelf vastbijt in de rigide wetenschappelijke houding, “meten (met technische meet middelen) = weten”, dan zouden deze twee wel eens los van elkaar kunnen staan.

Wel zijn er vrij veel aanwijzingen voor een geestelijke wereld:

  • Letterlijk ontelbare getuigenverklaringen. Deze verklaringen gaan dan zowel over de donkere kant, over het rijk van de duisternis, als over het rijk van het licht.
  • Verder is het opmerkelijk dat alle volkeren, primitief/beschaafd, allemaal een aangeboren religieus vacuüm blijken te hebben dat gevuld moet worden.
  • Heel veel termen die wij gebruiken verwijzen naar het geestelijke: Liefde, haat, verdriet, blijdschap, wrok, trots, moed, angst, autoriteit, nederigheid, gierigheid, hebzucht, onbaatzuchtigheid, verstandig, dom, minderwaardig, verward.
  • Bij een misdaad blijkt de geestelijke schade heel vaak veel groter dan de fysieke schade.

Hindernissen voor bewijs

Er is voor sceptici ruim voldoende materiaal voorhanden om de geestelijke wereld belachelijk te maken. Voor elke betrouwbare getuigenis is er waarschijnlijk ook wel een verzonnen, gelogen of misleidde “getuigen verklaring”.

Ook zijn er de grensgevallen. Goochelen is daar een vorm van. Hierbij weet je nooit zeker waar je nu precies naar kijkt. Is het puur de handigheid of is men de grens van het occulte voorbij gegaan?
Home pag.