Home pag. Pag. terug      christelijke-antwoorden.nl

Dilemma: Met je bediening de mist in

Inleiding

Het hierna volgende is slechts bedoeld als stof tot nadenken. Het hier behandelde onderwerp zal voor ieder verschillend zijn en ik geloof niet dat hier algemeen geldende regels voor te geven zijn.

Het ontstaan van een bediening

Als je de Heer leert kennen kom je is een periode van kennismaking terecht. Dit is een periode waarin je veel nieuwe dingen gaat zien. Het is een periode van leren, alsof je puzzelstukje ontvangt van een groter geheel. Ja gaat deze stukjes in elkaar passen, vaak ook, vallen ze vanzelf op hun plaats en hoef je alleen maar toe te kijken. Er gaat steeds meer begrip ontstaan voor hoe God tegen de dingen in deze wereld aan kijkt.

Op een gegeven moment kan het verlangen ontstaan God te gaan dienen. Je gaat iets doen waarvan je weet dat Hij je daarvoor heeft geroepen. Zoiets is vaak een sprong in het diepe met veel onzekerheden. Het is een periode waarin je jezelf leert kennen in afhankelijkheid van God en waarin je God leert kennen als een God die voorziet en geeft.

Als zoiets serieus gaat worden, ontstaat er vaak een bediening, je gaat dan een systeem opzetten, dingen organiseren om je bediening een vaste structuur te geven en met middelen te ondersteunen zodat er continuïteit ontstaat. Er ontstaat ook een verlangen om “er goed in te worden”.

De dingen in onze bediening gaan zich herhalen, we gaan naar patronen zoeken zodat we onze bediening concreet kunnen maken en zodat we kunnen begrijpen wat we aan het doen zijn en “hoe het moet”. We zijn ook op zoek naar zekerheid en herkenbaarheid. Het is niet leuk om vandaag niet te weten wat je morgen doet of waar morgen je brood vandaan komt.

Overweging

Op zichzelf staat hier boven niet echt iets waarvan ik zeg: “dat kun je beter niet doen”, toch wil ik je wel wat kritische overdenkingen meegeven.

  • Een relatie met God is geen systeem. Als je bediening af hangt van de leiding van God, dan kan het ontwikkelen van een systeem wel eens een blok aan je been worden en een obstakel tussen jou en God.
  • Het zou wel eens kunnen gebeuren dat God je af en toe want anders wil laten doen om los te blijven van dode systemen en om afhankelijk te blijven van Hem.
  • Ook is het een groot gevaar, dat je op de automatische piloot gaat. Door kennis en ervaring gaat het vanzelf, je voelt je niet mee zo vaak onzeker. Je gaat dan functioneren zonder dat je afhankelijk bent van God. Zoiets kan echter helemaal niet. Dat is een vorm van misleiding die dode werken met zich mee brengt. Uiterlijk lijkt alles wel goed te gaan, alles verloopt ordelijk, er zijn zelfs mensen die je complimenteren dat je je zaakjes goed op orde hebt, maar geestelijk valt de oogst steeds meer tegen.
  • Er zijn predikers die beweren dat ze een preek kunnen schrijven zonder God's inspiratie. Dat is voorzeker een vorm van hoogmoed. Er zijn predikers die helemaal zonder God werken. Je kunt je dan afvragen, zijn ze verdwaald? Of hebben ze Hem gewoon nooit gekend?Andere doc formaten: pdf

Home pag.