Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Samenvatting: Hypnose

Hypnose is op zijn slechtst demonisch, en op zijn best potentieel gevaarlijk.

Hypnose maakt deel uit van de new-age benadering dat je overal nieuwsgierig naar kunt zijn en dat grenzen er zijn om overschreden te worden. Zelf ben ik er van overtuigd dat ons mensen grenzen zijn opgelegd om ons te beschermen.

Als een wielrennen gaat knutselen met stimulerende middelen om de grenzen van zijn lichaam op te rekken dan begeeft hij zich op gevaarlijk terrein. Het risico van roofbouw op het lichaam of acute problemen is vele malen groter als je die natuurlijke grenzen gaat overschrijden. De onnozelheid van zo'n wielrenner die bloeddoping neemt en dan niet kan gaan slapen omdat hij anders bloedstolsels kan krijgen? Als je een minuut harder fietsen een hogere prioriteit geeft dan het behoud van je leven, waar ben je dan mee bezig? Sorry, maar volgens mij ben je dan de weg kwijt.

Voor geestelijke grenzen is dat net zo. Door als onnozele kinderen te gaan experimenteren met onze geest, al dan niet met een speelgoed aureooltje van de wetenschap op ons hoofd, stellen we ons open voor invloeden die we niet kennen. De reguliere wetenschap negeert de geestelijke wereld volledig omdat ze zich niet laat meten, en de new-agers worden opgewonden bij alles wat maar enigszins boven natuurlijk is, en noemen dat “bewijs” en “success”. Tja, het is maar wat je zoekt. Voor mij is het geen vraag of het werkt, maar wel, wat doet het met me en is het uit een zuivere bron? Nee, mijn advies is: Waag jou geestelijke en lichamelijke gezondheid niet aan dit naïeve gepruts. Je begeeft je op een terrein waar je of helemaal weg moet blijven, of alleen met jou hand bevend in die van de vader, iets mag betekenen.

En als er iets is wat je echt weten moet wat ons mensen niet gegeven is, vraag het dan aan die ene die alles weet. En wat als hij jou vraag niet wil beantwoorden? Dan zijn er denk ik een aantal dingen die je zou moeten overwegen:

  • Je bent ongeduldig, dit heeft tijd nodig?
  • of je hoeft dit helemaal niet te weten?
  • of je bent zo met je eigen plan bezig dat zijn antwoord je niet past?
Home pag.