Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Onderwerp: Seks verslaving

Inleiding

Hieronder eerst een korte beschouwing over de positie van seks in onze hedendaagse maatschappij. Om de problematiek van een seks verslaving te kunnen begrijpen is het nodig om eerst de invloed van onze hedendaagse maatschappij te onderkennen want die is de laatste jaren wat dit onderwerp betreft drastisch veranderd. De teksten hierna kunnen wat expliciet over komen maar ze zijn daardoor ook heel ondubbelzinnig en confronterend. Ik denk dat dit nodig is omdat met een zachtere verwoording de hardheid van het onderwerp verloren gaat.

Voordat u verder leest, overweeg eerst of u gevoelig bent of misschien enigszins preuts bent opgevoed. Als u niet met dit onderwerp te maken heeft, dan moet u toch eerst maar eens overwegen of u dit wel moet lezen.

De verharding van seks in onze maatschappij

In de huidige consumptie maatschappij word seks steeds meer gebruikt als een financieel aantrekkelijk product. Het word misbruikt om onze producten aantrekkelijk te maken door middel van harde opdringerige en gewetenloze reclames. De (vrouwelijke) afbeeldingen worden geselecteerd en grafisch gemanipuleerd naar een seksueel ideaalbeeld. Dit alles word vervolgens met bakken over ons uitgegoten via alle mogelijke media. Dit gebeurd zo agressief als maar mogelijk is. We zijn tegenwoordig al zo ver gezakt dat het helemaal niet meer interessant is of je potentiële klant je wel horen wil. Het word je gewoon botweg opgedrongen. De privacy begint steeds meer een lachertje te worden, geld,daar gaat het om. Opvallen en doordringen is geld verdienen. Seks word zodoende verbonden aan gewetenloosheid, egoïsme, leugens en harde commercie.

Op onze TV programma's kijken we naar materialistische gevoelloze, manipuleerden prestatie gerichte rol-modellen die met elkaar in wisselende combinaties het bed induiken alsof we een stel hitsige paarden zijn. Hierachter zitten precies dezelfde motieven. De programma's worden ingepakt in reclames die uitsluitend gericht zijn op manipulatie van mensen. De programma's zelf, vaak soaps, zijn met precies dezelfde visie in elkaar gezet. Gericht op de massa, het moet verkopen, hoge kijkcijfers waarmee je weer adverteerders kunt aantrekken om nog meer rommel te kunnen uitzenden. In deze gewetenloze oversekste beeld cultuur wordt, wat liefdevol zou moeten zijn, volledig plat getrapt en verwoest. Deze voorbeelden van verwrongen omgangsvormen worden elke avond uren lang over ons uitgestort, wij kijken er gedachteloos naar, nemen het in ons op en we volgen de voorbeelden van deze rolmodellen! We gebruiken dezelfde woorden en gaan op dezelfde manier redeneren. Onze relaties gaan kapot en in onze verwardheid vluchten we van de ene vluchtige bevrediging naar de volgende. We hebben niet meer het besef dat seksualiteit een gevolg zou moeten zijn van geestelijke liefde. We zijn op zoek naar liefde maar in het ons aangeleerd egoïsme consumeren we lust en zelfbevrediging.

De hedendaagse seks leid steeds meer tot frustratie. Doordat we volledig de weg kwijt zijn en doordat we onze seksuele lichaamsdelen en emoties plaatsen in een harde koude context worden we impotent, frigide, boos, depressief, overheersend of feministisch. Als we jong zijn kunnen we de koude prestatie gerichte mechanische handelingen vaak nog wel een tijdje vol houden maar als we op een wat meer volwassen leeftijd komen ontstaat er steeds meer een verlangen naar echtheid. We voelen onbewust de leegte van onze relaties en kotsen elkaar uit.

Doordat we ons zelf vergelijken met de leugenachtige afbeeldingen die we overal zien, doordat vrouwen maar 5 jaar houdbaar schijnen te zijn, kunnen we onszelf niet meer accepteren zoals we zijn. We laten we ons zelf verbouwen in een wanhopige poging het bederf nog even uit te stellen. Plastic borsten, botox in onze huid, schaamlippen worden “gecorrigeerd” en we bekladden ons lichaam met tatoeages. Zo verafgoden we de jeugd en de oppervlakkigheid. We fixeren ons op de buitenkant van ons lichaam, we schenden we op grove wijze ons fragiele lichaam en raken totaal vervreemd van onze geestelijke behoefte.

Niemand weet meer “hoe het hoort”, alles mag, alles moet kunnen, we accepteren geen grenzen meer. En wie ben ik om jou te vertellen wat je moet doen? En hoe meer “vrijheid” we hebben verworven, hoe meer we als een losgeslagen schip in de storm van deze tijd op drift raken, zonder nog te zien waar we heen zouden moeten. Waarom ook, zou je nog aan het stuur draaien als je elk gevoel van richting verloren hebt? Alles is goed, als het goed voelt moet je het doen, ja toch?

Verslaafd

Als je bent grootgebracht met te weinig liefde en erkenning, als je de jeugd hebt doorgebracht in een geestelijke woestijn, als je nooit hebt geleerd hoe een relatie behoort te functioneren, dan is er in onze maatschappij waar ieder maar voor zichzelf moet weten wat hij doet, geen enkele rem op het ontwikkelen van een seksverslaving. Via de televisie en de computer word de harde seks je opgedrongen. Als je er voor valt kun je jezelf er onbeperkt aan vergapen. Jezelf vol drinken met wat je denkt nodig te hebben.

Maar lust is een hellend vlak waarop je steeds verder de diepte in glijd. Langzaam word het steeds dominanter, kost het je steeds meer tijd en denk je er steeds meer aan. Je krijgt te maken met dwangmatige handelingen die, net als drugs, slechts een korte “bevrediging” brengen, maar ook daarna, je in steeds diepere zwarte gaten doet belanden. De negatieve effecten van koude seks worden gigantisch onderschat. Van sommige kanten hoor je dat 40% van de mannen (al dan niet bewust) worstelt met dit probleem.

Het grote probleem is dat je heel bewust moet zijn van het gevaar en goed gemotiveerd moet zijn om je er effectief tegen te kunnen verzetten. Alleen als je bewust bent gemaakt van de gevaren dan kun je zien wat er met je gebeurd en je ertegen verzetten. Helaas is in onze maatschappij het tegendeel waar, seks is geaccepteerd, stoer, cool en zonder een seksuele relatie ben je een watje. Seks moet.

Liefdeloze seks in een relationele woestijn is als het drinken van zout water in de Sahara. Het geeft je even verfrissing maar de terugslag komt vrij snel. Je word er ziek van.

En als je dan in de problemen komt, als je er na de daad, als je weer alleen bent er misselijk van word? Als je depressief word of zelfs naar de dood gaat verlangen? Hoe weet je dan wat er mis is? Je doet toch precies wat je is voorgedaan, zo moet het toch? Ja toch? Je denkt dan, het licht het vast aan mij. Je gaat denken dat je een mislukkeling bent en je dekt je probleem toe in schaamte. Of je zoekt de schuld bij al je partners die je gedumpt hebben en kruipt in de slachtoffer rol. De haat die dat veroorzaakt zal je alleen maar nog harde vastpinnen in je probleem.

De weg naar de liefde kwijtgeraakt

In de inleiding komt naar voren dat de lust, de consumptie gerichte seks waartoe we worden opgejaagd, ons af houd van gevoel en liefde en dat we dus door toe te geven aan de lust ons zelf afsnijden van waar we zo hopeloos naar verlangen.

Een strategie waar de satan veelvuldig gebruik van maakt, is om iets wat van nature goed is, uit te vergroten, uit zijn verband te trekken en daarmee te corrumperen. Om je van een gebalanceerd leven, uit balans te brengen en je te laten vallen in een extreme. Seks heeft een plaatst in een liefdevolle relatie tussen een man en een vrouw. De rol die het heeft is in omvang en tijd zeer beperkt, toch kan de impact, binnen die context, zeer groot zijn. Zelfbeheersing en matigheid is essentieel in bijna alle opzichten van ons leven. Onmatigheid en gebrek aan zelfbeheersing leid altijd tot wanorde en problemen.

Een wijs woord op het verkeerde moment is alsnog dom. Seks buiten de juiste context is goedkoop en destructief. Wij mensen zijn door de media dermate op een dwaalspoor gebracht dat we welhaast niet van deze wereld moeten zijn om nog echte intimiteit in het huwelijk te kunnen ervaren. We zijn dermate verward en op ons zelf gericht dat onze honger naar liefde een vacuüm creëert in onze relaties. We trekken en zuigen aan elkaar om tot voldoening te komen zodat het huwelijk spontaan implodeert. Onze huwelijken zijn leeg en liggen bij bosjes, afgedankt als uitgedroogde holle kadavers langs de weg.

Maar wat is liefde?

Als ik zeg dat echte liefde onvoorwaardelijk is, zonder voorwaarden, zonder iets te vragen, gegeven zonder opbrengst te verwachten, dan is dit niet van deze wereld. En toch is dat het echte goud waar u naar op zoek bent. U zoekt u trekt en u steelt. U heeft relaties en probeert aan uw trekken te komen maar wat levert het op? U bent als een dorstig mens in een woestijn die zeewater drinkt. U raakt in paniek en grijpt nog krampachtiger om u heen en de toestand word nog rampzaliger, tot op het moment dat u naar de dood verlangt. Liefde is de zuurstof van uw ziel. Zonder zuurstof kunt u niet leven, maar wat is dat, liefde?

De weg terug?

Mocht u niet begrijpen wat ik hierboven toch bedoel? Dan heeft u nog geen diepe seks verslaving, nog niet, maar misschien bent u wel die kant op aan het gaan? Mocht u wel begrijpen wat hier staat en uzelf hier in herkennen, in dat geval is een totale drooglegging van seks de enige manier om de liefde een kans te geven. Mensen die een serieuze seks verslaving hebben zijn dermate de weg kwijt dat de gillende drang naar lichamelijke seks de zachte tedere, niet aan sekse gebonden gevoelens totaal overschreeuwd. Het is dan alsof je de zachte stem van God probeert te horen terwijl je snoeihard loopt te vloeken en te tieren. In deze positie ben je, net als een alcoholist niet meer in staat is een glas bier te drinken, niet meer in staat on seks te beleven uit liefde en zonder lust gevoelens.

Dit is een harde constatering en voor u klinkt dit als onacceptabel. Uw ziel schreeuwt het uit naar liefde en ik zeg nu dat u niet meer mag? Het probleem is dat de seks die een seks verslaafde heeft, niets meer met liefde te maken heeft. Het lijkt veel meer op verkrachting van een klein kind. Een klein kind heeft liefde nodig van haar ouders, echt nodig, net als u. Als je haar dan, in antwoord daarop verkracht, is dat dan wat ze nodig heeft? En toch is dat wat een seks verslaafde met zichzelf doet. Je bent van binnen een klein kind hopeloos op zoek naar liefde en je geeft jezelf onsmakelijke grofheden. Net als dat kleine kind kunt u heel goed zonder die harde seks (een understatement) u heeft liefde nodig en dat is beslist niet wat u uzelf steeds geeft. De stap die u moet nemen is toe te geven dat seks en liefde in uw geval twee totaal verschillende dingen zijn die elkaar uitsluiten.

Wat dan wel?

Je kunt liefde voelen voor ieder mens, jong en oud, zonder aanraking en zonder te bezitten, genegenheid in totale vrijheid, liefde in het nabij zijn, zelfs liefde tijdens een korte blik, als je dat toch eens voelen zou... Liefde kun je geven, je kunt het voelen en krijgen. Je kunt het NIET nemen. Liefde voelen is liefde geven! Het is een emotie die voorkomt uit geven! Het ervaren van liefde vereist dat je de koude berekende wereldse motieven achter je laat en op zoek gaat naar warme menselijke relaties. Het ervaren van liefde vereist dat u de wereldse ideaal beelden van heftige beleving en spetterend gevoelens los laat. Liefde is veelal een gevoel wat je overvalt, je kunt het niet in scene zetten of plannen, het word je gegeven en als je het weten wil, sterke gevoelens van liefde komen vaak als je ze niet verwacht. De Bijbel geeft je heel veel aanwijzingen over liefde. In veel gevallen zijn de dingen die Jezus veroordeeld, tekenen van liefdeloosheid. Dingen die hij aanraad zijn daden van liefde. Jezus is liefde. Dit kan heel abstract klinken voor u maar het is heel reel. Het komt je alleen niet aanwaaien.

Zie ook: Wat is liefde?

Links

Titel van de video

Spreker

Taal

Video link

Ondertitel bestand

Extra

Status NL vertaling

Demons of Lust-They Consumed Me & Nearly Destroyed My Life! Porn, Exhibitionism, Adultery & More!

Lyn Leahz

Eng.

I3GBObrmuWU

Niet beschikbaar

Links, zie (*1)

Niet gepland


Titel Internet Link

PDF

Link

Taal

(*1) 1 Practical Way to Kill Your Porn Addiction

http://www.charismanews.com/opinion/53063-1-practical-way-to-kill-your-porn-addiction

Eng.

(*1) Helping Fight Porno Addiction


http://www.xxxchurch.com/

Eng.

Andere doc formaten: pdf

Home pag.