Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Roddelen, wat is dat?

Roddelen, veel mensen doen het en kan zo onderhoudend en onschuldig lijken, maar is het dat ook? Is roddelen onschuldig of is het “slecht”?

Antwoord:

Roddel is niet zo maar kletsen, met het woord roddel word doorgaans gedoeld op een negatief praten over andere mensen.


Roddel heeft de volgende kenmerken:

  • Praten over iemand anders zonder dat die ander erbij is.
  • Praten op een ondoordachte manier, zonder je af te vragen wat de gevolgen zijn van je woorden, of je zelfs maar te realiseren dat jou woorden gevolgen kunnen hebben.
  • Vaak gaat roddel over vermeende tekortkomingen van een ander, falen, over nalatigheid of vermeende domheid van een ander. Het is dus al snel een neerhalen van een ander en daar samen met anderen over gniffelen.


Roddel heeft de volgende gevolgen

  • Doordat je goed beschouwd, op een respectloze manier over een ander spreekt ga je ook negatiever over die persoon denken.
  • Best vaak komen je woorden later weer bij die ander terecht waardoor er ruzie en spanning ontstaat. Zoiets breekt relaties af.
  • Je besmet andere mensen met negatieve gedachten over diegene waarover je roddelt.
  • Roddel heeft ook een directe negatieve impact op jezelf. Je laat aan de mensen met wie je roddelt zien dat jij niet te vertrouwen bent en daardoor verlies je (terecht) hun vertrouwen. Je plaatst jezelf een een bepaald licht.
  • Je word onvermijdelijk ook zelf het onderwerp van roddel door anderen. Je kennissen kring word beïnvloed door je gedrag. Roddel stoot mensen af die een hekel hebben aan roddelen en het trekt mensen aan die zelf ook graag roddelen. Dat doen ze dus ook over jou.


Samenvattend:

Roddel is beschadigend en nutteloos. Oppervlakkig gezien lijkt het misschien wel aardig en spannend om te doen maar als je er wat beter naar kijkt en de gevolgen die hierboven zijn beschreven overziet dat moet je toch vaststellen dat je hier maar beter je vingers niet aan kunt branden.

Andere doc formaten: pdf odt

Home pag.