Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Vraag: Quantum fysica = New Age ?

Is Quantum fysica een gereedschap van de new-age beweging?

Recentelijk (2016-10-23) bekeek ik een video op YouTube: “The God Within”, en daar werd tot mijn stomme verbazing helder uitgelegd hoe platvloers en gevaarlijk sommige wetenschappers denken.

Het punt wat hij maakt is dat de wetenschap de mens ziet als een biochemische machine zonder werkelijk bewustzijn, bewustzijn is een illusie meent men te moeten vaststellen. Wat mij zo verbaasde is dat deze “wijze” mensen de domme fout maken om hun eigen paradigma en hun eigen beperkte waarnemingsvermogen te zien als absolute waarheid, en vervolgens verklaren dat de realiteit, de natuur van het leven, daaraan ondergeschikt is. Of anders gezegd: Als ik het als wetenschapper niet kan zien en meten, dan bestaat het niet. Er word terecht opgemerkt dat dit arrogantie is. De eerste helft van deze video is zeker het bekijken waard en zeer informatief.

Het probleem ontstaat met de tweede helft. Was de spreker in de eerste helft nog kritisch en opmerkzaam over de beperkingen van de wetenschap, in het tweede deel maakt hij een U-Turn. De afbeelding hierboven geeft overigens al twee duidelijke hints waar dit naar toe gaat. Het “ene-oog symbool” samen met “god binnen in je” zijn twee duidelijke New-Age kenmerken.

In het tweede deel begint hij ineens over Quantum fysika. Dat is dus een wetenschap waar geen normaal mens niets van begrijpt en waar je dus met een gerust hart bulshit kunt uitkramen zonder dat ook maar iemand je beweringen kan weerleggen. Op 28:49 in bovengenoemde video zie je de titel “The collision of consciousness and matter”, en daar switched hij naar “bullshit-mode”. Hier word overduidelijk een New-Age praatje gehouden waarbij allerlei stellingen naar je toe geslingerd worden zonder dat er ook maar iets word uitgelegd. De Quantum fysica, je weet wel, dat waar jij en ik niets van begrijpen, bewijst het allemaal suggereert hij. Waar Einstein zegt: “ik geef er de voorkeur aan te geloven dat de maan ook bestaat als ik er niet naar kijk”, daarvan word bout beweerd dat deze aanname foutief is. Verder word direct al gesteld dat als twee objecten met elkaar in verbinding geweest zijn, dat deze dan voor altijd met elkaar verbonden blijven. Deze bewering komt direct uit het geloof dat alles God is, de schepping word God en daarmee zijn ook wij God. De kern van het New-Age evangelie. Je vind deze bewering overigens ook in “Genesis 3:5”.

Ik weet niet in hoeverre de Quantum fysica een reële wetenschap is, maar ze word dermate misbruikt door allerlei New-Age evangelisten dat het hele vakgebied verziekt is. Mijn advies is, blijf hier ver uit de buurt en wantrouw alles wat hiermee in verband gebracht word. De Quantum fysica heeft voor gewone mensen zowizo geen reële betekenis.Andere doc formaten: pdf odt

Home pag.