Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Vraag: Wat is de overeenkomst tussen liefde en een buitenboordmotor?

Wat zijn de overeenkomsten tussen liefde en een buitenboordmotor? Het is een wat vreemde vergelijking, maar ik hoop toch ook leerzaam.

Een buitenboordmotor

Een buitenboordmotor is een vrij grofstoffelijk ding door mensen gemaakt wat lawaai maakt, op benzine loopt, rookt en stinkt. Dat is dus niet waar ik een gelijkenis zie met liefde. Maar een buitenboordmotor gaat niet vanzelf lopen. Uit zichzelf gaat zo'n ding je niet helpen om vooruit te komen. Je moet eerst vrij hard aan een touw trekken, zodat hij gaat draaien. Je doet het ding als het ware even voor wat hij moet doen. Daarna neemt de interne mechanica van de motor het over. Door de “duw” die je geeft worden interne processen in werking gezet waardoor hij kracht gaat leveren. Bij de liefde zien we iets wat daar aan doet denken.

Liefde

Als je verliefd bent ga je ineens dingen doen voor een ander persoon die je anders nooit zou doen. Als ik in dit voorbeeld even spreek vanuit het perspectief van een man: Je wilt ineens dicht bij die andere persoon zijn, je neemt haar mee uit, je doet spontaan dingen voor haar waar je normaal geen zin in hebt, je geeft geld uit voor haar, besteed best wel veel tijd aan haar en je wilt goed voor haar zijn. Je maakt je bezorgd om haar.

Dit zijn allemaal dingen die je in een goed huwelijk ook tegen komt, dus zo krijg ik het idee dat verliefdheid je laat zien wat liefde is en hoe je dat doet. Liefde is iets wat je doet. Verliefdheid overkomt je, liefde, daar moet je zelf voor kiezen, dat moet je ook doen. Bij verliefdheid komt het doen voort uit een gevoel, bij liefde komt het gevoel uit de keuzes die je maakt en uit wat je doet.

De vergelijking

Liefde is een heel subtiel geestelijk proces tussen twee mensen. In vergelijking met de motor,

  • komen de mensen overeen met de mechanica in de motor
  • de mensen zijn ontworpen door God, de motor is ontworpen door mensen.
  • Het draaien van de motor staat voor de liefde
  • Het aantrekken van de motor symboliseert verliefdheid die de liefde in gang brengt
  • Het lopen van de motor staat voor mensen die er voor kiezen in hun relatie te investeren waardoor de liefde ontstaat en aan kracht wint en hen vooruit brengt.Onvolwassen liefde

Nu is het zo dat als mensen onvolwassen zijn en zich helemaal focussen op de verliefdheid en geen rekening houden met hun eigen verantwoordelijkheid, krijg je iets wat ik met een parabel wil illustreren:

Er zitten twee mensen in een bootje, de ene, laten we hem Bob noemen, staat voor Gods ontwerp en de kracht die daarin is gelegd. De tweede, Angelo is een onvolwassen man die hunkert naar liefde.

Angelo wil graag varen en laat dit aan Bob weten. Bob loopt op de buitenboormotor af zet een hendeltje in de goede stand en geeft een paar ferme rukken aan het starttouw.

De boot komt een beetje in beweging en Angelo is meteen helemaal verrukt. Ja, dit is wat hij wil. Bob echter kijkt teleurgesteld. Hij merkt droog op: Er zit geen benzine in. Angelo lijkt dit echter helemaal niet te horen. Hij is helemaal in de zevende hemel. Bob gaat weer zitten en ziet het schouwspel even aan.

Na een tijdje is de boot uitgedreven en ligt hij weer stil op het water. Angelo is verbaasd. Nu kijkt hij teleurgesteld en sip. Bob zegt: Heb je benzine gekocht? Heb je de benzinetank gevuld? Zo word het niets. Angelo wend zijn hoofd af, na een tijdje zegt hij: Probeer nog eens te starten, het ging zo goed. Met enige tegenzin komt Bob overeind, hij zegt: Jij bent de baas, als jij het zegt... vooruit dan maar. Hij trekt opnieuw aan het touw en opnieuw komt de boot in beweging en opnieuw is Angelo helemaal in de wolken.

Dit alles herhaalt zich een paar keer maar gedurende de tijd word Bob moe en mat. Hij wil niet meer en Angelo begint zich af te vragen wat hier nou zo geweldig aan is. Het lijkt niet te werken. Bob zegt niets meer, hij zit stil in zijn hoekje en is verdrietig.

Zo is het ook met de liefde. De eerste liefde, verliefdheid komt vanzelf uit het ontwerp van God. Maar daarna moeten wij dit overnemen. We moeten er in investeren (benzine kopen) er energie in steken (de benzinetank vullen) zodat de motor op gang komt, zodat door opbouwende zorgende gevende interactie tussen twee mensen er een stevige liefde groeit.

Beperkingen van deze vergelijking

Deze vergelijking heeft natuurlijk ook zo zijn beperkingen. Het meest opvallende verschil is natuurlijk wat ik eerder al noemde dat een buitenboordmotor een lawaaierig stinkend ding is. Daarnaast is het zo dat we verliefdheid niet automatisch mogen opvatten als een teken van God, onze ontwerper, dat deze persoon de aangewezen partner is. Het kan dus best zijn dat we niet in moeten gaan op verliefdheid.

Ook de volgorde klopt niet helemaal. Verliefdheid duurt enkele weken tot maanden. Dit geeft je voldoende tijd om zelf te gaan kiezen voor die ander en er ook zelf in te investeren. De liefde neemt het dan geleidelijk over van de verliefdheid en je zult zien dat die verliefdheid soms ook in golven terug komt. Doordat de verliefdheid veel langer duurt dan het “aantrekken” van een buitenboordmotor, mag je bij de liefde dus best beginnen zonder “benzine”, als je er maar niet te lang mee wacht. Je zult al vrij snel ook zelf bewust moeten gaan kiezen voor die ander.

Andere doc formaten: pdf

Home pag.