Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Moeten wij (Christenen) de Joodse feesten vieren?

Terwijl ik keek naar https://youtu.be/V83DCwpGtzw, waarin beschreven word hoe christenen ontwaren en zich bewust worden van de Joodse wortels van het geloof, vroeg ik me weer af, hoe zit dat nu.

Enerzijds heb je inderdaad het oude testament, waarin word aangespoord om de feesten te onderhouden. Ook wij als christenen kunnen dit eerste deel van het woord lezen en ons afvragen: waarom doen we deze dingen niet? En anderzijds heb je verzen in het nieuwe testament, zoals:

Romeinen 14:17 Want het Koninkrijk van God bestaat niet uit eten en drinken, maar uit gerechtigheid en vrede en blijdschap in de Heilige Geest.

Kolossenzen 2:16 Laat dus niemand u veroordelen inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten.17 Deze zaken zijn een schaduw van de toekomstige dingen, maar het lichaam is van Christus.

Het beangstigende is nu dat je als christen het risico loopt dan maar “op gevoel” te kiezen wat wel voor deze tijd is en wat niet.

Weet wie je bent

Het antwoord hierop is: “Weet wie je bent”. De Joodse feesten waren een gebod aan het joodse volk en ze wezen naar de messias die komen zou, ze zijn aan afspiegeling van die belofte in de toekomst.

Wij zijn aan de andere kant van die gebeurtenis en kijken terug naar deze komst van de Messias in het verleden. Ook onze feesten verwijzen naar die gebeurtenis en moeten daar niet aan voorbij gaan.

Wij vieren dus niet dat we door God uit het slavenhuis van Egypte gered zijn en door het water gegaan zijn van de schelfzee, wij vieren dat we gered zijn van de slavernij van de zonde door het offer van Jezus, en gegaan zijn door het water van de doop en leven onder het nieuwe verbond. Deze feesten hebben dus een vernieuwde betekenis.

Als we de oude Joodse feesten vieren, met de oude betekenis, dan vergeten we onze identiteit in Jezus Christus en lopen we het risico voorbij te gaan aan de redding en terug te gaan naar het Joodse geloof.

Wij leven nu dus na de (eerste) komst van de Messias, dat is een rede te meer om deze feesten te vieren, maar met deze nieuwe betekenis, terugkijkend naar de belofte die al is vervuld. Ik denk dus dat het goed is om deze feesten te vieren, maar wel met de vernieuwde betekenis.

Wat betreft de tijden. Zelf ben in geen voorstander van de door de kerk aangepaste data. Ik denk dat het goed is om de oude data wel aan te houden want die komen exact overeen met de data van de vervulling door Christus.

Zie ook: https://www.wimjongman.nl/nieuws/2020/gentile-feesten.html

Andere doc formaten: pdf odt

Home pag.