Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Wat is dat: Geloof waarmee je door een storm kunt gaan? Waarom is geloof zo belangrijk?Wat is geloof?

In de christelijke context is geloof: weten dat die ene grote God bestaat, en op Hem vertrouwen.

Als je mensen over geloof hoort praten dan komen ze vaak niet zo veel verder dan emotionele uitingen. Het is echter mijn bedoeling om hier een uitleg te geven die ook voor de wat meer rationele mens hanteerbaar is.

Als alles om je heen de andere kant uit wijst, dan is vertrouwen op God niet "tegen beter weten in blijven vasthouden aan iets".

Er word in sommige kerk-gemeenten zo sterk de nadruk gelegd op geloof, dat dit ontaard in een krampachtig "geloven" buiten de rede om. Vertrouwen op God is niet "vertrouwen op je geloof".

Vertrouwen op God kun je leren, het is redelijk. Je leert op God vertrouwen door te leren wie hij is. Je leert wie hij is door de bijbel te lezen. Let op, ik zeg niet dat je geloof toeneemt door dagelijks je verplichte portie bijbel te lezen. Je leert vertrouwen op God door zelf, vanuit je eigen wil, verlangen en nieuwsgierigheid op zoek te gaan naar wie God is in zijn woord. Je leert Hem dan kennen en daardoor ga je op Hem vertrouwen, en dat noemen we geloof. Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Als je tegen je zin in de bijbel leest dan komt er niets nuttigs binnen. Er zijn misschien wel van die momenten dat je misschien even door moet zetten, maar je verlangen om Hem te leren kennen moet echt de motor zijn van wat je doet.

Maar wat ook met geloof en vertrouwen samenhangt is, dat je weet wie hij is en wat zijn verlangen is. Hoe kun je God om iets vragen als je geen idee hebt wat voor hem een redelijke vraag is? Ik moest eens voor iemand bidden die een heel verlanglijstje afraffelde. Hij vroeg om een baan met een leuk salaris en een vriendin, en zo nog wat van die dingen, net alsof God een soort wens-boom is. Op zichzelf hoeven dat geen verkeerde vragen te zijn en het is een beetje een extreem voorbeeld, maar het laat wel zien dat als je alleen met je eigen verlangens bezig bent en helemaal geen oog hebt voor Gods perspectief (dat is jouw behoud in de eeuwigheid), dan word het lastig communiceren.

Geloven in God leid er uiteindelijk toe dat er ruimte komt voor jou kwetsbaarheid, jou beperktheid en een besef van nederigheid t.o.v. die Grote God. Je gaat zien dat je niet alleen alle problemen in de wereld moet overwinnen, dat je er niet alleen voor staat. Je gaat zien dat het jou uitdaging is om te leren dat de schepper van Hemel en aarde, jou maker, beter weet wat goed voor je is dan jijzelf. Uiteindelijk zet je God op zijn troon in jou leven en word hij jouw koning.

Maar waarom is dat zo belangrijk?

Waarom is geloof zo belangrijk?

Een nogal lastig te begrijpen begrip is de menselijke autonomie. Dit is een sleutelbegrip in het christelijk geloof. De meeste mensen reageren met afwijzing als je aan hun autonomie komt. Een mens heeft zelfbeschikkingsrecht en het word als onrecht gezien als je dat word afgenomen. Zo zien we dat ook in het geloof terug. Het word christenen nog al eens voor gehouden dat hun god betuttelend is en dat ze niets mogen, maar ook sommige christenen hebben grote moeite met zichzelf te onderwerpen aan Gods wil. Het aparte is dat wanneer er dan iets slechts gebeurd, wanneer een ander mens er voor kiest om schade aan te richten, dan kunnen we vaak niet begrijpen waarom die liefdevolle god niet heeft ingegrepen.

Dit is tegenstrijdig, of god geeft ons autonomie, of god zet ons al het ware als kinderen in de box en beperkt ons handelen. De realiteit is dat God ons autonomie heeft gegeven en dat hij ons vraagt voor het goede te kiezen. We kunnen echter ook zijn voorschriften in de wind slaan en onze eigen wil gaan doen.

Waarom is geloof nu zo belangrijk? Waarom is het zo belangrijk dat we God leren kennen en Hem koning maken in ons leven? Dat is zo belangrijk omdat als we Hem niet volgen en zijn aanwijzingen niet ter harte nemen, dan heeft ons geloof geen effect op ons leven. God spreekt dan tot dovemans oren. Wat heeft het voor zin om te zeggen dat je gelooft maar dat uit je daden het tegengestelde blijkt. Dat uit je daden blijkt dat je het zelf beter weet. Hoe kan God jou door een wespennest heen leiden als je niet naar hem luistert? Hoe kan God je behouden voor gevaar als je zijn aanwijzingen niet volgt?

Uiteindelijk is het zo dat een mens die zegt in God te geloven maar verder gewoon zijn eigen wil doet, zichzelf misleid en God afstoot. Onze hemelse Vader de almachtige God vind het niet leuk als je Hem negeert en zijn aanwijzingen in de wind slaat. Hij gaat je echt niet dwingen, als jij niet wil, dan zul je de gevolgen van jou eigen keuze moeten dragen, zelfs als je die niet kunt overzien.

Echt geloof is voor God zo belangrijk omdat het kennen van Hem en vertrouwen op Hem de enige manier is waarop Hij ons kan leiden zonder onze autonomie af te nemen. Alleen als we hem vertrouwen kunnen we hem volgen door een storm heen, langs een uitbarstende vulkaan of door een oorlog heen. Alleen als we op Hem vertrouwen, alleen dan.Andere doc formaten: pdf odt

Home pag.