Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Vraag: Wat is de liefde van een man voor een vrouw?

Inleiding

De liefde is een mysterieus verschijnsel. Ze onttrekt zich aan de wetten van de menselijke logica, ze is niet meetbaar en niet fysiek maar geestelijk, hoewel de uitwerking wel fysiek kan zijn. We begrijpen haar niet of nauwelijks. Soms wordt ze ontkend en vaak wordt ze misvormd. Wat is dat toch, die liefde? En wat is de liefde van een man voor een vrouw?

De liefde van een man voor een vrouw en het verlangen naar haar, het zoeken naar vervulling en erkenning, het zijn allemaal gevoelens die dwars door elkaar heen in een diffuus mengsel over ons heen rollen waarbij we vaak niet weten wat ons overkomt. Het is een gevoel wat opkomt als je er niet aan denkt en een gevoel wat ver weg lijkt als je het zoekt. Wat is dat, die liefde?

Om deze liefde (van een man voor een vrouw, hierna niet meer herhaald) enigszins te kunnen begrijpen kun je het beste eerst de verschillende emoties en behoeften in een man benoemen.

 1. Als tiener begin je jezelf bewust te worden van je onvolledigheid. Er ontstaat een sterk verlangen om je te verenigen met een vrouw om zodoende compleet te zijn.
 2. Er is het verlangen naar erkenning als mens en erkenning van je man zijn.
 3. Er is een heel sterke behoefte aan liefde en geborgenheid.
 4. Er is de behoefte aan lichamelijk contact
 5. Er is een verlangen naar seksuele omgang
 6. Er kan een kinderwens zijn, of zelfs een verlangen naar kinderen.
 7. Er is de behoefte om voor anderen te zorgen en om iets voor een ander te betekenen.

Zoals je ziet is het verlangen naar een vrouw een complex aan wensen en verlangens. Het is niet mijn bedoeling om je te vragen tijdens de omgang met je meisje hier steeds over na te denken, maar wel om hier een keer goed bij stil te staan en hierin bewust keuzen te maken. Ik kom er later nog wel op terug wat dit voor effect heeft.

De eerste aanzet

De eerste verliefdheid is soms een overrompeld worden door een storm van gevoelens. Je voelt je raar en ongemakkelijk. Soms is het alsof je wordt overgoten met een onbekend mengsel, waarbij je onverwacht niet aan jezelf denkt maar je helemaal op die ander richt en alles wild doen voor haar.

Het is deze liefde, vreemd van het eigen belang, is het waar een vrouw door wordt aangetrokken. Een vrouw voelt zich vaak kwetsbaar, onvolmaakt en onzeker over haar toekomst. Een totale acceptatie en onbaatzuchtige liefde is een hele sterke roep en een hele sterke impuls om een verbinding aan te gaan. Echte verliefdheid uit zich op deze manier volledig buiten de ratio om. Deze verliefdheid is als een zaadje wat moet gaan groeien als je voor elkaar kiest.

Daarnaast zijn er de fysieke gevoelens die vaak net zo mysterieus zijn. Zij is zo anders, haar aanwezigheid betovert je. Je zie hoe ze eruit ziet, hoe ze praat, de toon, de melodie en het accent van haar stem. Je ziet hoe ze beweegt en hoe ze lacht, hoe ze je aanraakt. Steeds weer zie je andere dingen die je raken. Je wordt getroffen door haar kwetsbaarheid en haar zachtheid en dan weer verrast ze je met haar kracht en haar wil.

(P.s. maak je niet ongerust als jij dit anders voelt of als het bij jullie rustiger gaat. Er is niets zo persoonlijk als de liefde tussen twee partners.)

Het verlangen naar meer

Als je door zoiets wordt geraakt dan komt er een verlangen naar meer. Je wild haar definitief voor je winnen. Maar nu is het de vraag, hoe ga je dat doen? Want ook jij bent onzeker en kwetsbaar. Hoe doe je zoiets?

Probeer je haar te overheersen en te manipuleren om zo te krijgen, of af te dwingen wat je hebben wild?

Dit kan een manier zijn om haar bij je te krijgen, lover-boys doen het op deze manier. In feite is dit een vorm van geweld. Je oogst daarmee angst en uiteindelijk haat en duisternis in je leven. Op deze manier ruk je de liefde uit en breek je de vrouw die je lief zou moeten hebben. Op deze manier verdelg je dat waar je naar op zoek was. Dit is dus zeker niet de weg die je volgen mag.

Blijf je haar zien als jou liefde en blijf je haar zachtmoeddig benaderen, zie je haar waarde en behandel je haar met respect? Wacht je af hoe ze op je reageert?

Op deze manier neem je een risico, ze kan na een tijdje afhaken. Maar toch, het is wel het gedrag waar een vrouw zich veilig bij voelt. Deze aanpak bied je de beste kansen dat ze er zelf voor kiest bij je te blijven. Met deze aanpak geef je haar ook de kans om haar minder goede kanten te laten zien. Je kunt zo het beste zien of ze wel bij je past. Er is namelijk ook een kans dat jij afhaakt als je beter gaat zien wie ze werkelijk is. En verder is het de enige weg naar een succesvolle relatie. Op deze manier krijgt de liefde de gelegenheid om wortel te schieten en uit te groeien tot een stevige plant.

Ook kan een verlangen naar meer zich uiten in het zoeken naar bevrediging van de lust. Het is heel goed mogelijk dat je dusdanig bent betoverd door haar dat je helemaal gaat voor het herhalen van die betovering en voor dat “gevoel” van liefde.

In deze vorm concentreer je jezelf voornamelijk op wat je ziet met je ogen en voelt in je lichaam. Door deze weg te kiezen laat je zien dat je nog niet volwassen bent. Deze benadering is een garantie voor mislukking. Die krachtige gevoelens van de liefde komen uit het geestelijke, ze worden veroorzaakt door de onbaatzuchtige liefde en niet door het lichamelijke. Deze gevoelens laten zich niet zo maar oproepen maar ze zijn een gevolg van een situatie die ongedwongen is en waarbij jullie beiden positief en in respect op elkaar reageren. Ze overkomen je veel meer dan dat je ze oproept. Als je dus met een materialistische benadering een relatie in gaat, en berekenend handelt met de bedoeling je lust gevoelens te bevredigen, dat is het uitgesloten dat je nog die echte overrompelende liefde gaat ervaren, dan eindig je met een uitgedroogd plantje met rotte wortels en stinkende vruchten. Je houding staat dan haaks op wat liefde is.

Hoe zoiets verder gaat

Ik ga er even van uit dat je op een goede manier van start gegaan bent. Je hebt haar lief en je behandeld haar met respect. Maar hoe gaat zoiets verder? Na een tijdje, dat weten we allemaal, verflauwt de verliefdheid, die eerste impuls van onbaatzuchtige liefde is uitgewerkt en wat dan?

Nu komt het aan op kennis en karakter. Helaas krijgt bijna niemand een gedegen voorbereiding op het huwelijk. Wat je op TV ziet is eerder een beproeving voor je geest dan dat het iets bijdraagt. Je moet bijvoorbeeld weten dat dit anders zijn van haar en haar zwakheden, datgene wat je eerst zo aantrok, ook irritatie op kan wekken. Zie in dit verband ook “Hoe moeten partners bij elkaar passen?”. De liefde na de verliefdheid is voor een heel groot deel, een keuze, karakter en volharding. Dat klinkt weinig romantisch maar je zult er achter komen dat als jou partner ontdekt hoe vergevend en dienend jij op de lange termijn met haar zwakheden en nukken om gaat, dan kan dat uitmonden in een liefde die net zo sterk, of nog sterker is dan dat wat je eerst had. Het is wel leuk als een jonge meid in al haar onwetendheid verliefd op je word, maar het is beslist mooier als een verstandige vrouw, je eigen vrouw, je bewonderd.

Het tegenovergestelde is echter ook waar. Als je, nadat de verliefdheid weg is, terug valt op jezelf en je gaat je huwelijk zien als twee personen die in een huis leven, als je haar gaat zien als de vervulling van jou verlangens, als je haar gaat afmeten aan je jezelf, dan kan het niet anders dan dat jullie in de problemen komen. Ze zal beslist niet aan je eisen voldoen en ze heeft beslist voldoende fouten om steeds op te kunnen wijzen als je dat wild. Maar het is juist de kunst om dat allemaal niet te doen, het is de kunst om haar lief te hebben met haar fouten en om haar gebreken te zien als een kans om haar te helpen en om je liefde voor haar te tonen.

Ik behandel dit nu vanuit het perspectief van de man, maar voor de vrouw geld natuurlijk iets dergelijks en soms moet je elkaar ook een beetje opvoedden en dus, moet je het ook toelaten dat je partner jou een beetje opvoed. Die onvolledigheid die je eerst in je tiener-tijd aanvoelde komt nu terug in het elkaar aanvullen, hulp geven en hulp accepteren. Het is daarbij echter niet de bedoeling om elkaar te misbruiken. Mannen gebruiken hun vrouw soms als sloofje, vrouwen gebruiken hun man soms als geldboom. Nee, ga verantwoord met elkaar om en draag je verantwoordelijkheden als volwassenen. Als je dan niet kunt dan is het wellicht beter dat je nog even alleen blijft.

Vervulling van je behoeften

Als je wild dat jou behoeften worden vervuld in je huwelijk dan moet je het huwelijk zien als een eenheid van twee onvolkomen personen die zichzelf met elkaar verenigen. Twee mensen die zich niet voor elkaar hoeven te schamen. Als je dit weet voordat je een relatie aan gaat dan is het al snel duidelijk dat het uiterlijk wellicht aantrekkelijk kan zijn maar dat dit zeker niet het enige is waar je op moet letten en dat het is zelfs een van de minder belangrijke eigenschappen is. Een vrouw die algemeen gezien erg knap is kan zelfs een last zijn binnen het huwelijk. Het is gewoon irritant als iedere kerel die langs loopt omkijkt en je vrouw volgt met zijn ogen. Het kan je trots strelen maar zoiets is niet bevorderlijk voor je relatie.

Waar moet je wel op letten:

 1. Zorg dat je iemand kiest die qua karakter bij je past
 2. De acceptatie van de ander, door jou te kiezen als levenspartner is een heel belangrijke vervulling van een behoefte. Zorg er daarom voor dat je partner in vrijheid kiest voor jou en wees eerlijk tegen haar, manipuleer haar niet, zodat haar keuze voor jou niet berust op een leugen. Doe je dit wel dan heb je gefaald in het zoeken naar bevestiging. Je bent dan gevallen voor de verleiding van een quick&dirty fix.
 3. De behoefte aan liefde en geborgenheid wordt ingevuld als je jezelf niet schaamt voor elkaar en elkaar liefde geeft. Liefde is iets wat je geeft en krijgt. Je moet het dus beide geven, je kunt het niet nemen of afdwingen. Het geven van liefde daagt de liefde in de ander ook uit maar doe dit niet berekenend, investeer in de ander zonder iets terug te verwachten.
 4. Wees niet ruw tegen haar. Ze is doorgaans kwetsbaarder en gevoeliger dan jij en met een ruwe behandeling of zelfs mishandeling zal het vertrouwen in jou breken. Haar vertrouwen in jou is onbetaalbaar, verspeel dat niet door lomp te doen of door je geduld te verliezen.
 5. Let erop dat ze trouw is en dat ze dezelfde levens-beschouwing heeft. Ik bedoel dit niet zo eng dat je uit dezelfde geloofs-gemeenschap moet komen, maar wel dat je in grote lijnen in dezelfde dingen geloofd.
 6. Wat betreft haar uiterlijk, let erop dat haar uiterlijk “acceptabel” is en dat ze voor jou vrouwelijk is. Ze moet wel degelijk in staat zijn bij jou gevoelens op te wekken zoals die er zijn tussen een man en een vrouw. Het heeft niet zo veel zin om vanuit “geestelijke” motieven een vrouw te kiezen die je weerzin opwekt. Vroeg op laat gaat ze dat zien en dat zal haar geen goed doen, geloof me.

Geruïneerd liefde

Verliefdheid overwoekerd door onkruid

De liefde kan ook verstikt worden. Het kan zijn dat het voorbeeld in je jeugd er een is waarbij de vrouw alleen een lustobject is. Het kan zijn dat je al te veel seksuele contacten hebt gehad en dat je alleen nog bezig bent met het veroveren van nog een vrouwtje en de seks die daar op volgt. In een dergelijke situatie zul je de liefde niet meer kunnen ervaren in al haar kracht. Je bent je gaan focussen op goedkope lust. Dit is een lichamelijke prikkel die niets met de liefde te maken heeft en ook in kracht totaal onbetekenend is. Ze is niet positief maar destructief, vernederend en verslavend. Langs deze weg ga je jezelf gedragen als een junky die steeds maar blijft verlangen naar iets wat hij nooit te pakken krijgt en steeds grovere methoden aanwend om zijn zin te krijgen.

De keuzen die je maakt

Als je dit alles gelezen hebt dan zul je jezelf realiseren dat je keuzen moet maken. Hoe ga ik met een vrouw om?

 • Behandel ik haar met respect? Of geef ik toe aan mijn egoïsme?
 • Ga ik me als een volwassen vent gedragen? Of gedraag ik me als een kind wat niet verder gaat dan het korte termijn denken?
 • Volhard ik in mijn liefde voor haar? Of laat ik me leiden door het moment, door emoties en tegenslag?
 • Richt ik me op de geestelijke onbaatzuchtige liefde? Of ga ik voor de goedkope mechanische sex?
 • Blijf ik haar trouw? Of laat ik me leiden door lust en onvrede?

Als je deze dingen overweegt, ze overdenkt en stil staat bij de gevolgen van je keuze dan zal dat een impact hebben op hoe je in het vervolg met vrouwen om gaat. Het is geen garantie en de ene man is standvastiger dan de ander, maar denk er in elk geval over na en kies de weg die je gaan wild. Ik hoop dat je dit serieus neemt want ik denk dat het grote gevolgen zal hebben voor je leven.Andere doc formaten: pdf odt

Home pag.