Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Vraag: Wanneer faalt het geloof

Bronnen van het kwaad

Alle argumenten tegen het geloof1 zijn gebaseerd op het bestaan van het kwaad en alle crisissen in geloof ontstaan door infiltratie van het kwaad in het geloof. Een betrouwbaar geloof moet zich richten op God. Als je jezelf te veel richt op het boze en te veel vertrouwd op je eigen intellect om dit te doorgronden, dan zal je geloof schipbreuk leiden.

Onvolledige theologie

Steeds meer kerken zijn gericht op de wereld en prediken alleen nog wat de westerse (vleselijke) mens kan verdragen. Hierdoor worden de “negatieve” aspecten, zoals zonde, het kwaad, de satan en zijn engelen en geestelijke strijd vermeden. Het gevolg hiervan is dat de hedendaagse gelovig vaak niet weerbaar is. Ze is als het ware ontwapend.

Je bent steeds meer aangewezen op je persoonlijke bijbel kennis en persoonlijke onderscheiding voor een weerbaar geloof.

Geestelijke strijd

(Haast) elke jongen droomt er wel eens van om een ridder of strijder te zijn die mensen red. Ik vermoed dat deze droom in onze kindertijd een kiem is voor wat we later zouden moeten worden.

De westerse mens wordt echter opgevoed in komfoor en met een afhankelijkheid van komfoor. Het strijdlustige van de man wordt in de kiem gesmoord. De westerse man (of vrouw?) kan zichzelf niet meer zien als strijder voor liefde en rechtvaardigheid. Ook in de kerken wordt deze strijd angstvallig vermeden, we hebben ons geconformeerd aan de normen van de wereld.

Verdere info en voorbeelden

Zie hieronder voor enkele voorbeelden.

Omschrijving

Datum

Waarom de boom van kennis van goed en kwaad?

2008-11-30

Case study "numberoneson", een verslag van iemand die zijn geloof verliest.

2015-01-02


1Daarnaast zijn er vele argumenten die ingaan op het gedrag van mensen met een zwak of verdwaald geloof, deze laat ik in deze inleiding buiten beschouwing.

Andere doc formaten: pdf odt

Home pag.