Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Vraag: Hoe moet ik afvallen

Hoe moet ik afvallen, wat is het ideale dieet?

Als je denkt dat je te dik of te zwaar bent, lees dan verder, maar dit artikel is niet bedoeld voor mensen die te zwaar zijn ten gevolge van een duidelijk medisch probleem.

Afvallen word door de meesten van ons gezien als een lichamelijk probleem. We denken dat we de honger, of het verlangen van ons lichaam naar eten moeten leren beheersen. Ik moet toegeven dat ik er zelf ook op die manier mee om ben gegaan. We doen dit doorgaans niet bewust want in onze dagelijkse beleving maken we geen onderscheid tussen ons lichaam en onze geest. We reageren gewoon op de gevoelens van honger en het verlangen naar eten.

Een eet probleem is echter geen lichamelijk probleem maar een geestelijk. Ons lichaam is in veruit de meeste gevallen een goed functionerend systeem met voldoende stabiliteit en zelf herstellend vermogen, zodat het in een vrij brede range van omstandigheden goed kan functioneren. Nee het lichaam, daar is heel vaak niets mis mee. Het probleem is geestelijk. We worden door de maatschappij om ons heen letterlijk bestookt met signalen over eten en er word ons continu verteld dat meer beter is en dat we tussendoortjes nodig hebben, Verder is ons eten vergeven met smaakversterkers en andere chemicaliën. Het is kunstmatig verarmd door er zo veel mogelijk vet en mineralen uit te halen en ons eten bevat veel te veel suiker.

Voor ik hier verder op in ga moet me nog iets van het hart. Als je wild afvallen, doe dat dan alstublieft niet vanuit een aversie voor je eigen lichaam. Alleen als je jezelf waardevol acht kun je het opbrengen om jezelf als waardevol te behandelen. Als je jou lichaam veracht omdat het volgens jou de dik of te vet is, dan is de kans erg groot dat je jezelf gaat mishandelen. (Lees uithongeren en uit balans brengen) Doe dat alstublieft niet! Zie ook verderop.

Leef bewust

Nu is het in deze westerse maatschappij toch nog wel mogelijk om goed met je lichaam om te gaan, maar je moet dan wel heel bewust gaan leven. Je moet als het ware de weg leren kennen om op de gewenste bestemming te komen. Afvallen is dus niet je lichaam afknijpen en onder een streng regime stellen. Afvallen naar een normaal gewicht gebeurt vanzelf als je weer normaal gaat eten. Afvallen doe je door de juiste keuzes te maken. Je kunt gewoon normaal eten en je hoeft geen honger te leiden. Maar wat je wel moet doen is gezond voedsel kiezen waar je lichaam iets mee kan, normaal gezond en natuurlijk voedsel, gewoon 3x per dag een normale maaltijd.

Wat algemene tips:

 • Vermijd westerse welvaart producten, geen frisdrank en al helemaal geen cola.
 • Vermijd eten met smaakversterkers (de meeste chips) en giftige toevoegingen zoals aspartaam (light producten).
 • Vermijd overdreven sterk gekruide of zoute producten.
 • Vermijd kant-en-klaar producten, blikjes en zakjes met zoute rommel.
 • Vermijd overmatig suiker gebruik. Je lichaam kan dat niet goed hanteren. Suiker is een belangrijke oorzaak van honger gevoelens en van overgewicht.
 • Suiker bevat veel calorieën maar het stilt je honger niet. Daarom eet je te veel.
 • Het bevat geen mineralen.
 • Het brengt je lichaam in onbalans en kan je een overdreven honger gevoel geven.
 • Vermijd producten met alcohol, sterke drank en bier. Alcohol is trouwens giftig, het verzwakt je afweer systeem en het is een belasting voor je nieren.

Je kunt je lichaam dus gewoon normaal te eten geven. De bedreiging komt niet van binnen door je honger gevoel, het komt van buiten. De reclame indrukken die je krijgt en het verkeerde eten wat je kiest, dat is de bedreiging waar je tegen moet vechten. Gun je lichaam fatsoenlijk gezond eten, gebruik je lichaam niet als vuilnisbak door er allerlei rommel in te gooien.

Als je brood eet, kies dan een stevige volkoren variant. Het liefst van 100% gemalen graan, meel dus en geen witte bloem. Of bak eens zelf brood, gewoon met meel, zout, een beetje suiker, droge gist en water. Meer hoeft er niet in te zitten. Maar dergelijk brood is wel een beetje heftig als je nog nooit anders gegeten hebt als wit fabrieksbrood. Als je er aan gewend bent dan wil je niets anders meer en alle mineralen zitten er nog in.

Als je soep maakt, gebruik dan geen zakjes of blokjes, gebruik gewoon zout. Die zakjes smaken toch nergens naar. Dat is gewoon zout met wat vieze rommel erbij. Als je dat doet dan kom je er meteen achter hoeveel zout er in die zakjes zit. Een zakje voor een grote pan soep kun je vervangen door een eetlepel zout. Net zo zout, lekkerder en minder zooi in je soep.

Als je zout koopt, koop dan natuurlijk zout zonder magnesium poeder erin, dat is nergens goed voor.

Gebruik geen frisdrank, als als je dat moeilijk vind, drink dan af en toe vruchtensap. (niet de heldere varianten ik vraag me zowizo af wat dat is, en zonder zoetstoffen natuurlijk) Dat is net zo zoet maar zonder kunstmatige smaakstoffen. Dat smaak tenminste nog ergens naar.

Hier valt natuurlijk nog veel meer over te zeggen, maar ik wil het beperkt houden. Als je nog vragen hebt, zie dan de contact pagina.

Zie onder andere ook: Wat zit er in uw eten (Uittreksel)

Acht jezelf waardevol

Acht jezelf waardevol! Tracht jezelf een normale visie op je lichaam aan te leren. Denk niet dat je graatmager moet zijn om mooi aantrekkelijk te zijn. Wees je bewust van jou eigenheid meet jezelf niet te veel af aan anderen. En ja, het kan dat je niet goed omgaat met eten. Maar pak dat voorzichtig aan en behandel jezelf goed en voorzichtig!

Een gezonde vrouw van 1,65 mtr. weegt ongeveer 65 kg. Dat kan iets lichter zijn maar dat hoeft zeker niet. Gun jezelf een gezond gewicht zodat je geest en lichaam gezond kunnen functioneren. Ook met wat overgewicht hoeft je zeker niet onaantrekkelijk te zijn.

Veel te zwaar?

Zelfs als je meer dan 50% overgewicht hebt en je misschien niet zo populair bent, dan ben je als mens nog steeds erg waardevol. Je moet dan wel je eetpatroon in balans gaan brengen maar juist dan is het heel belangrijk dat je beseft hoe waardevol en ook metaal kwetsbaar je bent. Behandel jezelf niet met afkeer, dat gaat zeker niet helpen!

Als je echt veel overgewicht hebt dan kan dat overgewicht een effect op je hebben als een gevangenis. Het hindert je bewegingsvrijheid, het maakt je moe en het hindert je ook in uitingsvrijheid omdat je last hebt van schaamte. Vaak leiden deze negatieve gevoelens tot nog meer eten zodat een vicieuze cirkel ontstaat. Als je dit gaat erkennen dan snap je ook hoe belangrijk het is om niet op jezelf te gaan vitten. Breek jezelf niet af. (Ik heb het dan over je geestelijk welzijn.)

Veel overgewicht word niet zelden veroorzaakt, of ingeleid door geestelijk lijden. Als je veel onrecht ondervind, als mensen je niet goed behandelen, dan kan dit eetproblemen veroorzaken. Als dat zo is dan moet je ook geestelijke hulp zoeken. Met alleen goede voornemens ga je het dan vaak niet redden.

Als je veel overgewicht hebt dan heb je veel doorzettingsvermogen nodig discipline en een lange adem. Ik kan hier slechts een paar eenvoudige tips noemen:

 • Breng je eetpatroon in balans. Vermijd extremen en vreetpartijen Dat is het eerste wat je moet aanpakken. Blijf daarbij normaal en voldoende eten, begin niet meteen met minder eten.
 • Vermijd zoete rommel en wit brood etc. Zorg dat je gevarieerd en gezond eet. Geen junkfood of erg pittig eten want dat leid tot vreetgedrag.
 • Wees eerlijk tegen jezelf. Weet hoeveel je werkelijk eet. Stabiliseer dit en breng er orde in aan. Weet wat je wanneer gaat eten.
 • Als je gestabiliseerd bent, verminder je eten dan voorzichtig in kleine stapjes. Zelfs bij normale hoeveelheden eten kun je honger gaan ervaren. Doe dit niet te snel. Elk stapje duurt minimaal een maand.

De eerste drie stappen zijn een onvervangbare basis voor een gezond gewicht. Als je dat niet goed doet dan gaat het zeker niet lukken. Afvallen op junkfood is een kansloze missie. Als je echt blijvend wil afvallen dan moet je voor die eerste drie stappen ook tijd reserveren. Weten wat je eet en in balans komen is gewoon heel erg belangrijk en ook lastig als je dat niet gewend bent.

Als je met een erg honger gevoel zit, ga dan na wat je gegeten hebt. Te veel zoet? Dan kun je daar niets aan doen, probeer er van te leren en eet de volgende keer iets fatsoenlijks!

Wees onder alle omstandigheden eerlijk tegen jezelf. Meerdere keren je bord opscheppen is een goede manier om jezelf voor de gek te houden. Ook tussendoortjes en snoepen zijn verborgen callorieen die je niet meeneemt in je eten en die ook je honger niet stillen. Aan de andere kant moet je jezelf ook niet voor de gek houden als je veel minder gaat eeten dan je gewend bent. Als je ongeduldig bent en toch snel wil afvallen dan kun je jezelf ook voor de gek gaan houden en denken dat het wel lukt. Als je afvallen te snel doet dan gaat het zeker mislukken. Beng jezelf niet uit balans! Een gebalanceerd voedingspatroon met gezond eten is gewoon de basis voor een gezond lichaam en een gezonde geest, niet uithongeren, dat is een bron van ellende.

Complicaties

Hetgeen hierboven is geschreven is waar en recht door zee, maar helaas is het niet altijd zo makkelijk. Toch is het goed om dat wat hierboven is geschreven eerst serieus te nemen en te overwegen. Ik denk dat dit de basis is van gezond met je voeding om gaan. Hieronder beschrijf ik wat hindernissen om bovenstaande in praktijk te brengen.

Troost-eten

Eten is soms ook een middel om jezelf te troosten. Dit mechanisme berust echter op misleiding. Heel op de korte termijn, we praten dan over een minuut of 5, kan eten je een goed gevoel geven, maar wanneer dit eten een probleem word, dan volgt direct daarna een schuldgevoel en nog meer neerslachtigheid. Nu zal deze wetenschap je niet direct van een eetverslaving verlossen, maar het is wel goed om die eetverslaving leugens door te prikken zodat ze wellicht op termijn hun kracht verliezen. Zolang je steeds het overeten goedpraat en al die leugentjes pikt en nazegt, dan zul je zeker niet stoppen met teveel eten.

Eetpatronen

Te veel eten kan aangeleerd zijn. In het gezin van afkomst kan veel eten een betekenis hebben van gezelligheid en gezondheid. Als dit bij jou het geval is dan is het wellicht zinvol dit eens te heroverwegen. Je moet daarbij je bagage uit het gezin van afkomst niet verketteren. Het is voor jou beter dat je respect hebt voor je ouders en je afkomst. Zij leefden in een andere tijd met andere omstandigheden. Jij moet in deze tijd misschien andere gewoontes aanleren, veel meer hoef je daar niet achter te zoeken.

Emotioneel eten

Te veel eten kan ook worden ingegeven door een behoefte aan gezelligheid, en misschien doordat je jezelf nooit aan hebt kunnen wennen om jezelf grenzen te stellen. Ook deze patronen kun je heroverwegen. Je hoeft niet alles op rationele gronden te doen, maar een leven wat gedreven word door uitsluitend emoties is ook niet wat je wild.Wat je vooral niet moet doen

Extreem diëten

Ons lichaam is prachtig ontworpen om in een groot aantal omstandigheden goed te blijven functioneren. Het zal altijd proberen om een gezonde balans te bereiken en behouden, als er weinig eten voorhanden is dan past je lichaam zich daaraan aan.

Wat je dus niet moet doen is extreem diëten. je lichaam zal zich binnen enkele weken aanpassen aan dit weinige eten. Als je daarna, door het afknijpen van jezelf, de kracht en motivatie verliest om hiermee door te gaan, dan zal dat aangepaste lichaam, wat weinig energie verbruikt, bij ineens normaal eten, vrij snel aankomen waardoor je zwaarder eindigt dan je begonnen bent. Bij vrouwen is er bij extreem diëten ook nog het gevaar van anorexia door de geestelijke kwetsbaarheid die ontstaat bij langere tijd extreem diëten.

Weet dat je lichaam streeft naar een gezonde balans en geef het dat. Eet matig maar voldoende. Gezond eten vrij van chemische toevoegingen, en vermijden van echt structureel te veel, is veel belangrijker dan het nastreven van onrealistische schoonheidsidealen. Gun je lichaam wat het nodig heeft zodat ook je geest de kracht heeft om gezond te zijn zich goed te kunnen voelen.

 • Afvallen doe je niet voor even, dat kun je beter laten.
 • Afvallen doe je niet snel maar langzaam!

Pillen-dieet

Belast je lichaam niet met een pillen dieet. Het lichaam is een zeer complex en uitgebalanceerd systeem waar je niet ongestraft chemische stoffen ik kunt gooien. De reclames van dergelijke diëten zijn altijd heel erg mooi en veelbelovend, maar weten die mensen echt zo veel dat de reguliere geneeskunde dit nog niet weet? Heel vaak zijn deze diëten gebaseerd op een simplistische waarneming van afvallen bij inname van bepaalde stoffen op korte termijn. Wat die stoffen met je lichaam doen, en wat de effecten op langere termijn zijn, daar is vaak geen informatie over. Mijn dringende advies is: doe het niet!

Weight Watchers

Weight watcher is een organisatie die je begeleid bij het afvallen. Ze geven je daarbij bruikbare en vaak zinnige voedings-tips. Het probleem met dit systeem is dat het zo heel erg focust op je gewicht en het beperken van de inname van voedsel. Ook komt de motivatie nogal van buitenaf. Het verantwoording afleggen in een groep is een ongezond mechanisme.

Als je hiermee toch in zee gaat, blijf dan verantwoordelijk voor je eigen gezondheid en zorg er voor dat je niet te snel afvalt. De begeleiders van deze organisatie zijn geen duur betaalde professionals die inzicht hebben in de psychische motivaties van hun cliënten. Als jij “niet te houden bent” en te snel afvalt, dan kunnen zij je daar niet van weerhouden.

Mijn dringend advies is, gebruik eerst eens je gezond boeren verstand en ga eerst de strijd aan met overduidelijk ongezonde eetpatronen. (Zie de tips eerder in dit stuk.) Als dat je al niet lukt, begin dan niet aan Weight Watchers want dat is alleen maar moeilijker en zwaarder. Een terugval daarvan is beslist niet goed voor je lichaam. Als je je eetpatroon wil wijzigen, dan moet het “levenslang” zijn, en niet zo maar even.

Tot slot

Je ziet dus dat je zeer waarschijnlijk een goed gezond lichaam hebt. Dat geeft mogelijkheden en hoop. Alle problemen die ik hierboven noemde hebben een geestelijke oorzaak en daar kun je wat mee. Laat je niet wijsmaken dat je ziek bent als er geen duidelijke diagnose is.Dit boekje heeft dezelfde uitgangspunten als deze pagina, het is alleen wat meer uitgewerkt.

Formaat A5

Download PDF

Verkrijgbaar als paperback
tegen productiekosten op aanvraag en met vooruitbetaling.
Andere doc formaten: pdf odt

Home pag.