Home pag.      christelijke-antwoorden.nl

Pag. 7

Afvallen in gewone taal


Hoe moet je afvallen als je vind dat je te zwaar bent


Inleiding

Als je veel te zwaar bent dan kan dat veel overlast geven. Door je gewicht kost alles meer moeite en soms is ook je energieniveau veel te laag. Dit boekje legt uit hoe je daar wat aan kunt doen.


Je hebt vast al het een en ander gehoord over afvallen. Minder eten en sporten zijn dingen die je vaak te horen krijgt en dat is best lastig want als je zwaar bent en weinig energie hebt, hoe moet je dan gaan sporten? Ook het afvallen door minder eten is bijna niet te doen. Hoe moet je dat nu oplossen?


Ik ga je eerst vertellen wat er vaak mis gaat met eten waardoor je te zwaar word, en verderop vertel ik hoe je daar wat aan kunt doen zonder dat het extreem veel moeite gaat kosten.

Wat er vaak mis gaat

Het leven is niet altijd makkelijk, er kunnen dingen gebeuren die je boos of verdrietig maken. Heel vaak reageer je daar op door jezelf te troosten door iets lekkers te eten. Vooral als je pijnlijke dingen hebt meegemaakt of veel alleen bent hebt kan dat een gewoonte worden. Je besteed weinig moeite aan jezelf, je eet vaak een snelle hap waar je niet veel aan hoeft te doen en je slaat makkelijk maaltijden over. Je gaat steeds meer tussendoortjes eten, reepjes, koek of snoep.

Dit lijkt een makkelijke oplossing en het geeft je ook steeds heel kort een goed gevoel, maar wat doet deze manier van eten met je lichaam?

Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om gezond te kunnen blijven. Je lichaam heeft niet alleen calorieën nodig, maar ook vitamines en mineralen. Die stoffen zijn nodig voor het dagelijks onderhoud van je lichaam. Je lichaam bestaat niet alleen uit vet, maar er zit veel meer in. Je lichaam moet ook energie kunnen leveren, afvalstoffen kunnen afvoeren en ziektes kunnen overwinnen. Daar heeft het vitamines en mineralen voor nodig en je lichaam vraagt daar ook om. Als je honger hebt dan betekend dat niet alleen dat je maag leeg is, het kan ook betekenen dat je lichaam voedingsstoffen tekort komt.

Het knorren van je maag betekend dat je maag leeg is, maar die drang om te eten in je hoofd betekend heel vaak dat je lichaam iets tekort komt wat het nodig heeft om gezond te kunnen zijn.

Wat je dus echt nodig hebt is eten waarin ook deze voedingsstoffen zitten. Helaas is veel consumenten voedsel verarmd en zijn die stoffen eruit gehaald. Men noemt dat soms “geraffineerde voeding”. Ik zal hier wat voorbeelden geven:

Volkoren brood heeft wel voedingsstoffen,
witbrood heeft alleen calorieën en er weinig voedingsstoffen.

Zilvervlies rijst heeft wel voedingsstoffen,
witte rijst heeft alleen calorieën en erg weinig voedingsstoffen.

Suiker, koek, snoep, candy-bars bevatten geen voedingsstoffen
Fruit is ook zoet maar bevat wel veel voedingsstoffen.

Waarom is dit nu zo belangrijk? Je lichaam kan echt niet alleen op calorierijk voedsel leven, dat gaat niet. Een menselijk lichaam is wel heel sterk en vindingrijk. Het probeert van alles om toch goed te blijven werken, maar als het langdurig te weinig voedingsstoffen krijgt dan merk je dat. Je gaat je slecht voelen en lusteloos. Ondanks al het voedsel wat er er in stopt heb je geen energie. Het lichaam heeft steeds meer moeite om de boel goed te laten werken.

Waarom is afvallen zo moeilijk

Waarom is afvallen nu zo moeilijk? Dat komt omdat heel veel mensen dat verkeerd doen. Het word hen ook verkeerd geleerd.

Minder eten?

Als je een voedingspatroon hebt met veel calorieën en weinig echte voedingsstoffen, en je gaat dan proberen om minder te eten wat gebeurt er dan?

Je lichaam krijgt dan nog minder vitamines en mineralen en raakt daardoor in paniek, het gaat schreeuwen om eten. Die drang om te eten word dan zo sterk dat dit gewoon niet lukt.

Alleen maar minder eten is geen goed idee!

Sporten?

Als je een voedingspatroon hebt met veel calorieën en weinig echte voedingsstoffen, dan heb je ook geen energie. Je hebt namelijk ook voedingstoffen nodig om calorieën om te kunnen zetten in energie. Het beetje energie wat er in je zit wil je lichaam graag gebruiken om te blijven leven. Als je dan probeert te gaan sporten dan ondervind je heel veel weerstand in je lichaam. Dat gaat dus ook niet werken.

Sporten als je niet gezond eet en geen energie hebt is geen goed idee!

Wat dan wel?

Je ziet dat je lichaam eigenlijk best wel slim is. Het doet van alles om in leven te blijven. Wat jij moet doen is goed voor je lichaam zorgen. Net zoals je een bromfiets de juiste brandstof geeft, benzine met olie er in, zo moet je ook je lichaam het juiste eten geven, calorieën met mineralen en vitamines erin. En als je dat niet doet dan kom je in te problemen.

Heel in het kort moet je dus:

  1. Eerst je lichaam fatsoenlijk te eten geven

  2. En als het weer een beetje normaal werkt, dan kun je ook wat aan lichaamsbeweging gaan, niet meteen sport, maar gewoon lopen of fietsen, geen extreme dingen.

Later, als je jezelf weer wat beter voelt en wat meer energie hebt

  1. Voorzichtig minder gaan eten. Het is heel belangrijk dat je dit voorzichtig doet!!!

Is zoiets moeilijk?

Weer goed gaan eten in niet heel erg makkelijk, maar het is veel makkelijker dan als je meteen begint met minder eten en sporten.

Goed eten betekent dat je wat moeite moet doen om eten te maken. Het kost je wat meer moeite dan een pak open scheuren of een blik open draaien. Toch valt het erg mee. Het is heel veel makkelijker dan sporten bijvoorbeeld.

Ik denk dat dit goed nieuws is. Je weet nu waarom het afvallen altijd zo moeilijk was, en je weet nu hoe je moet beginnen hier iets aan te doen. Het is wel belangrijk dat je deze eerste stap, “goed eten”, goed doet en ook blijft doen. Dat is echt de belangrijkste stap. Als je alleen dit doet, en verder niets dan heb je al 80% van je eet-probleem opgelost.

Je zult merken dat als je dat goed doet, dat je dan, zonder dat je daar extra moeite voor doet, ook vanzelf wat minder zwaar gaat worden. Je lichaam zal niet meer zo hard om eten gillen en het kan ook veel beter om gaan met goed natuurlijk voedsel.Wat is goed eten?

Goed

Redelijk

Matig

Slecht

Verse groente

Diepvries groente

Blik groente

Geen groente

Bio-Vlees

Scharrel-vlees

Goedkoop vlees

Knakworst

Volkorenbrood

Bruin brood

Licht bruin brood

Wit brood

Zilvervlies rijstWitte rijst

Bio Roomboter

Goedkope roomboter


Goedkope margarineKant en klaar maaltijden met groente in de diepvries

Goedkope kant en klaar maaltijden

Verse soep


Blik soep

Droge pakjes soep

Vers Fruit


Bio-Chips

Snoep

Verse ongezouten noten


Goedkope gezouten noten

KoekGezonde” reepjes

Candy-bars

Yoghurt, Karnemelk

Volle Melk

Chocolademelk

Zoete Yoghurt-dankjesEcht fruitsap zonder kunstmatige zoetstoffen.

Frisdrank, Alle varianten.

Dubbelfris (nep-sapjes.)
Wiet / Drugs
Tabak / Sigaretten
AlcoholBij het lezen van deze tabel is het belangrijk dat je niet probeert van alles het beste te nemen, want dat zal al snel te duur worden. Probeer “Zo goed mogelijk voor een acceptabele prijs” te nemen. Met de gele highlites heb ik daar een voorbeeld van gegeven.

De invloed van Drugs en medicijnen

Dit boekje gaat niet over drugs of medicijnen. Toch moet ik hier een korte opmerking over maken. Als je pilletjes slikt die je rustig houden, of als je wiet of andere drugs gebruikt, dan kan dit de gezondheid van je lichaam negatief beïnvloeden. Het kan dat je er passief van word, of dat je niet de wil hebt om goed voor jezelf te zorgen.

Probeer wiet gebruik te verminderen, en als je het gebruikt, vermijd dan dagen van heel veel en daarna dagen met niets. Je voelt je dan slecht en depressief. Op die dagen is het bijna onmogelijk om goed voor jezelf te zorgen.

Bij medicijngebruik: Overleg met je dokter of het medicijngebruik voorzichtig verminderd kan worden. Wees hier heel voorzichtig mee! Zo maar ineens stoppen kan gevaarlijk zijn.

Andere doc formaten: pdf odt

Home pag.